Istnieje wiele przepisów bezglutenowych i niektóre z nich są bardzo smaczne, ale jednym z najbardziej znanych i smacznych przepisów jest piernik. Wszyscy uwielbiamy jeść to ciasteczko na specjalne okazje i święta, takie jak Boże Narodzenie, Halloween, Walentynki, Wielkanoc i inne.
Jest wiele osób, które nie spożywają żywności zawierającej pszenicę, unikają jej i stosują dietę bezglutenową. Jeśli jesteś jedną z nich, musisz spróbować zrobić własne pierniki.
Jednak nie każdy jest w stanie je zrobić, ponieważ wymaga to nieco wprawy. Dlatego ci, którzy są naprawdę twardzi i chcą zrobić własne pierniki, mogą zapoznać się z poniższymi przepisami.
Piernik to korzenny i słodki herbatnik, który z łatwością można przygotować w domu. Oto przepis na bezglutenowy piernik bez cukru.
Składniki
1 szklanka mąki bezglutenowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki stołowe niesolonego masła
1 jajko
1/4 szklanki melasy
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie przechowuj je w lodówce przez 24 godziny przed pieczeniem.
Uformuj ciasto w kulę, a następnie rozwałkuj je na kształt prostokąta.
Pokrój ciasto na małe kwadraty i piecz je przez 15-20 minut.
Możesz także użyć dowolnego innego rodzaju wykrawacza do ciasteczek, aby uzyskać różne kształty ciasteczek.
Pierniczki to dobry wybór na śniadanie lub na przekąskę. Możesz pokroić ciasteczka i dodać do nich trochę dżemu, aby były jeszcze smaczniejsze.
Wnioski:
Wiem, że niektórzy z Was nie lubią pierników, ale dla innych jest to wspaniały przysmak. Możesz wypróbować ten przepis, a na pewno pokochasz jego smak.