Przepis na piernik bezglutenowy bez cukru

Istnieje wiele przepisów bezglutenowych i niektóre z nich są bardzo smaczne, ale jednym z najbardziej znanych i smacznych przepisów jest piernik. Wszyscy uwielbiamy jeść to ciasteczko na specjalne okazje i święta, takie jak Boże Narodzenie, Halloween, Walentynki, Wielkanoc i inne.

Jest wiele osób, które nie spożywają żywności zawierającej pszenicę, unikają jej i stosują dietę bezglutenową. Jeśli jesteś jedną z nich, musisz spróbować zrobić własne pierniki.

Jednak nie każdy jest w stanie je zrobić, ponieważ wymaga to nieco wprawy. Dlatego ci, którzy są naprawdę twardzi i chcą zrobić własne pierniki, mogą zapoznać się z poniższymi przepisami.

Piernik to korzenny i słodki herbatnik, który z łatwością można przygotować w domu. Oto przepis na bezglutenowy piernik bez cukru.

Składniki

1 szklanka mąki bezglutenowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżki stołowe niesolonego masła

1 jajko

1/4 szklanki melasy

Metoda

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie przechowuj je w lodówce przez 24 godziny przed pieczeniem.

Uformuj ciasto w kulę, a następnie rozwałkuj je na kształt prostokąta.

Pokrój ciasto na małe kwadraty i piecz je przez 15-20 minut.

Możesz także użyć dowolnego innego rodzaju wykrawacza do ciasteczek, aby uzyskać różne kształty ciasteczek.

Pierniczki to dobry wybór na śniadanie lub na przekąskę. Możesz pokroić ciasteczka i dodać do nich trochę dżemu, aby były jeszcze smaczniejsze.

Wnioski:

Wiem, że niektórzy z Was nie lubią pierników, ale dla innych jest to wspaniały przysmak. Możesz wypróbować ten przepis, a na pewno pokochasz jego smak.