Przepis na zupę krem z pieczarek

Wiem, że łatwo jest po prostu podnieść słuchawkę telefonu i zamówić pizzę, kiedy jest się chorym, ale to nie jest dobry pomysł. Dlaczego? Ponieważ jest to obrzydliwe, drogie, nie zawsze dostępne, a dostawca może się rozchorować. Oto więc mój ulubiony przepis na zupę krem z grzybów, która napełni cię, nie kosztując fortuny. Jest zrobiona z kilku niedrogich składników, a jej przygotowanie zajmuje tylko około 15 minut.

Jest to w zasadzie odmiana klasycznej zupy krem z kurczaka, ale zamiast kurczaka dodaję trochę grzybów. Jeśli nie lubisz grzybów, możesz użyć innego rodzaju grzybów. Można też dodać trochę bekonu lub szynki, albo jedno i drugie, jeśli ktoś ma ochotę. Sztuczka polega na tym, aby najpierw podsmażyć grzyby, aby nabrały nieco karmelowego smaku, a następnie wykorzystać je do przygotowania bazy zupy. W ten sposób zupa nie będzie zbytnio przypominać grzybów.

Oto przepis. Smacznego!

Jak zrobić zupę krem z grzybów?

Składniki

4 szklanki wody

2 łyżki masła

1 średnia cebula, posiekana

1/2 szklanki pieczarek białych lub cremini, pokrojonych w kostkę

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 funt pieczarek, pokrojonych w plasterki

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 szklanki gęstej śmietany

Wskazówki

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

W dużym garnku połączyć wodę, masło i cebulę. Gotować na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, około 10 minut. Dodać grzyby, sól i pieprz. Gotuj dalej na średnim ogniu, aż grzyby zmiękną, czyli jeszcze około 5 minut.

Dodaj do garnka pokrojone grzyby i gotuj przez kolejne 5 minut.

Wymieszaj z gęstą śmietaną. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje.

Zupę można wykorzystać od razu lub przelać do pojemnika i przechowywać w lodówce do pięciu dni.