Czy myślałeś kiedyś o upieczeniu chleba na zakwasie? Nie sądzę, abyś lubił jeść zwykły chleb, a przynajmniej nie jest on tak dobry jak chleb żytni na zakwasie. Istnieją różne rodzaje chleba, ale moim zdaniem chleb żytni na zakwasie jest jednym z najlepszych.
Wiem, że pomyślicie sobie, że bardzo trudno jest go upiec, ale jesteście w błędzie. Piekę chleb żytni na zakwasie od dzieciństwa, a teraz dzielę się z Wami moim przepisem.
Potrzebne składniki:
– Mąka
– Woda
– Drożdże
– Sól
– Masło
– Owies
– Miód
– Sok z cytryny
– Sól
– Cukier
– Masło
– Soda oczyszczona
– Jajko
– Sól
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj wszystkie składniki w podanej poniżej kolejności:
1. Dodaj do mąki masło i cukier.
2. Powoli dodaj sól do masy i dobrze wymieszaj.
3. Dodać drożdże i dobrze wymieszać.
4. Dodaj do mieszanki 1/4 szklanki wody i miód.
5. Dodaj jajko i sok z cytryny.
6. Wymieszaj mąkę z resztą wody i zagnieć ciasto.
7. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i przykryj czystą ściereczką.
8. Pozostawić na chwilę i pozostawić do wyrośnięcia.
9. Odpoczywaj przez 1 godzinę.
10. Przygotuj blachę do pieczenia.
11. Rozwałkuj ciasto do pożądanej wielkości.
12. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na kolejną godzinę.
13. Po godzinie odpoczynku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
14. Posmaruj ciasto masłem i wstaw do piekarnika.
15. Piecz przez 30 minut i sprawdź.
16. Jeśli nie za bardzo Ci smakuje, to zostaw w piekarniku na kolejne 30 minut i sprawdź.
17. Wyjmij chleb z piekarnika i umieść go na stojaku do studzenia.
18. Smacznego.
Wnioski:
Chleb żytni na zakwasie to najsmaczniejszy chleb, który jest przygotowywany z naturalnych składników. Nie jest to jedyny chleb, który jest pyszny, ale smak chleba żytniego na zakwasie jest czymś, czego nie można znaleźć w żadnym innym chlebie. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, możesz zastosować się do powyższych wskazówek, aby upiec chleb żytni na zakwasie.