Jak upiec w domu chleb żytni na zakwasie?

Czy myślałeś kiedyś o upieczeniu chleba na zakwasie? Nie sądzę, abyś lubił jeść zwykły chleb, a przynajmniej nie jest on tak dobry jak chleb żytni na zakwasie. Istnieją różne rodzaje chleba, ale moim zdaniem chleb żytni na zakwasie jest jednym z najlepszych.

Wiem, że pomyślicie sobie, że bardzo trudno jest go upiec, ale jesteście w błędzie. Piekę chleb żytni na zakwasie od dzieciństwa, a teraz dzielę się z Wami moim przepisem.

Potrzebne składniki:

– Mąka

– Woda

– Drożdże

– Sól

– Masło

– Owies

– Miód

– Sok z cytryny

– Sól

– Cukier

– Masło

– Soda oczyszczona

– Jajko

– Sól

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, wymieszaj wszystkie składniki w podanej poniżej kolejności:

1. Dodaj do mąki masło i cukier.

2. Powoli dodaj sól do masy i dobrze wymieszaj.

3. Dodać drożdże i dobrze wymieszać.

4. Dodaj do mieszanki 1/4 szklanki wody i miód.

5. Dodaj jajko i sok z cytryny.

6. Wymieszaj mąkę z resztą wody i zagnieć ciasto.

7. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i przykryj czystą ściereczką.

8. Pozostawić na chwilę i pozostawić do wyrośnięcia.

9. Odpoczywaj przez 1 godzinę.

10. Przygotuj blachę do pieczenia.

11. Rozwałkuj ciasto do pożądanej wielkości.

12. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na kolejną godzinę.

13. Po godzinie odpoczynku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

14. Posmaruj ciasto masłem i wstaw do piekarnika.

15. Piecz przez 30 minut i sprawdź.

16. Jeśli nie za bardzo Ci smakuje, to zostaw w piekarniku na kolejne 30 minut i sprawdź.

17. Wyjmij chleb z piekarnika i umieść go na stojaku do studzenia.

18. Smacznego.

Wnioski:

Chleb żytni na zakwasie to najsmaczniejszy chleb, który jest przygotowywany z naturalnych składników. Nie jest to jedyny chleb, który jest pyszny, ale smak chleba żytniego na zakwasie jest czymś, czego nie można znaleźć w żadnym innym chlebie. Jeśli jesteś początkującym piekarzem, możesz zastosować się do powyższych wskazówek, aby upiec chleb żytni na zakwasie.